بهینه سازی شاخه زایی ارقام تجاری پنبه با استفاده از مریستم انتهایی
|
رسمیه حمید* ، زهرا قربان زاده ، حسن مرعشی ، سعید ملک زاده شفا رودی |
بخش تحقیقات بهنژادی، موسسه تحقیقات پنبه کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، گرکان-ایران ، rasihamid@gmail.com |
|
چکیده: (113 مشاهده) |
پنبه (Gossypium hirsutum L.) یکی از مهمترین محصولات اقتصادی جهان است که به عنوان غنیترین منبع فیبری و پایه اصلی روغن خوراکی محسوب میشود. گونههای پنبه در مقایسه با دیگر گیاهان نسبت به پروتکلهای مختلف باززایی، گیاهان سرسختی هستند. بنابراین تهیه پروتکلی با بازدهی بالا برای باززایی ارقام تجاری پنبه کشور ضروری است. در این بررسی ما یک روش با کارایی بسیار بالا برای اندامزایی و شاخهزایی ارقام تجاری پنبه ایرانی گزارش کردیم. در بین سایر محیطهای بررسی شده MS+ B5 vit+ 2 mg/l KIN+ 2 mg/l BAP+ 30 g/l glucose + 3g/l charcoal + 2.5 g/l phytagel مناسبترین محیط برای شاخهزایی بود. شایان ذکر است که درصد شاخهزایی در ارقام مختلف تفاوت معنیداری نشان نداد. گیاهچههای حاصل به منظور ریشهزایی به پنج نوع محیط ریشهزایی مختلف منتقل شدند. نتایج آنالیز آماری نشان داد که بهترین محیط برای ریشهزایی محیط MS +B5 vit+1 mg/l IBA+ 30g/l glucose + 2.5 g/l charcoal + 2.5g/l phyta gel است. تحقیق حاضر روشی سریع، پربازده و مستقل از ژنوتیپ جهت اندامزایی و شاخهزایی از مریستم انتهایی ایجاد شد. همچنین افزایش نرخ ریشهزایی و ارایه روشی مستقل از ژنوتیپ برای ریشه زایی از دیگر دستاوردهای این تحقیق است.
|
|
واژههای کلیدی: مریستم انتهایی، پنبه، شاخهزایی، BAP، ریشهزایی. |
|
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
مهندسی ژنتیک گیاهی دریافت: 1402/3/5 | پذیرش: 1402/6/7 | انتشار: 1402/12/24
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|