گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، مؤسسه آموزش عالی آفاق، ارومیه، ایران ، tolouie.s@gmail.com
چکیده: (1100 مشاهده)
به منظور مقابله با Fusarium oxysporum عامل بیماری پژمردگی فوزاریومی در گوجه فرنگی، از اسید سالیسیلیک به عنوان القا کننده مقاومت استفاده شد. ریشه گوجه فرنگی با سوسپانسیون اسپور قارچ مایه زنی و با اسید سالیسیلیک 1/0 میلیمولار محلولپاشی شد. نمونه های برگی در فواصل صفر، 1، 3، 5، 7 و 14 روز پس از محلولپاشی تهیه و برای بررسی تغییر بیان ژنهای کد کننده آنزیمهای کاتالاز (CAT)، پراکسیداز (POX)، سوپراکسید دیسموتاز (SOD) و پروتئینهای مرتبط با بیماریزایی (PR1 و PR10) به روش RT-qPCR مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیان ژنهای CAT وSOD به عنوان آنزیمهای آنتی اکسیدانت و موثر در مقابله با آثار منفی بیماریدر بوته های آلوده در مقایسه با شاهد به شدت افزایش داشت و روند صعودی بیان این ژنها تا روز چهاردهم پس از محلولپاشی ادامه داشت. ژن POX تا روز پنجم بیان افزایشی و سپس، کاهشی داشت. این امر نشان میدهد که ژن کاتالاز نقش موثرتری در ایجاد مقاومت به بیماری نسبت به پراکسیداز دارد. ژنهای PR در بوته های سالم و بیمار در واکنش به تیمار اسید سالیسیلیک طی ۱۴ روز روند افزایش داشتند که این افزایش برای بوته های بیمار بیشتر از بوته های سالم بود و بیانگر نقش القایی اسید سالیسیلیک در مقاومت به پژمردگی فوزاریومی است. بنابراین، تیمار اسید سالیسیلیک میتواند به عنوان یک گزینه مناسب برای ایجاد مقاومت و جلوگیری از خسارت به محصول گوجه فرنگی استفاده شود.
Dashti H, Gholi-Tolouie S, Hanifeh S. Evaluation of the effect of salicylic acid on altering the expression of some resistance genes against Fusarium wilt in tomatoes. Genetic Engineering and Biosafety Journal 2022; 11 (1) : 9 URL: http://gebsj.ir/article-1-422-fa.html
دشتی حامد، قلی طلوعی سحر، حنیفه سیامک. ارزیابی اثر اسید سالیسیلیک بر تغییر بیان برخی از ژن های مقاومت به بیماری پژمردگی فوزاریومی در گوجه فرنگی. مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی. 1401; 11 (1) :97-107